Inleiding
Dit beleidsplan is geschreven door het bestuur van Stichting Kinderen op één. Stichting Kinderen op één is als algemeen nut beogende instelling (ANBI) in de zin van artikel 5b van de Algemene wet inzake rijksbelastingen aangemerkt. Dit beleidsplan is opgesteld aan de hand van de zogenoemde ANBI- checklist. Het bestuur zorgt voor uitvoering van het plan. Het bestuur en de Raad van Toezicht evalueren jaarlijks het beleidsplan en gaan na of de doelstellingen en strategie zijn behaald.
De ANBI-status heeft verscheidene (fiscale) voordelen. Zo mogen donateurs hun giften aan een ANBI aftrekken van het inkomen in hun aangifte voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting en is de ANBI zelf geen schenkbelasting/erfbelasting verschuldigd over de ontvangen donaties/erfenissen. Om deze status te verkrijgen, dient Stichting Kinderen op één aan verschillende eisen te voldoen, die zijn terug te vinden op de website van de Belastingdienst.
1. Stichting Kinderen op één
Naam, contactgegevens en registraties
Stichting Kinderen op één
Troubadoursborch 55
3992 BE Houten
E-mail: Info@kinderenopeen.nl
Inschrijfnummer Kamer van Koophandel: 71076662
Telefoon: 06 - 16 23 33 58
2. Strategie
2.1 Kernprincipes en uitgangspunten Stichting Kinderen op één
De Stichting kinderen op één steunt, als onafhankelijk overkoepelend Goed Doel, alle Goede Doelen, gericht op het welzijn van kinderen, bij het verkrijgen van structurele donaties.
Alle Goede Doelen, die de stichting Kinderen op één ondersteunt, moeten zich primair sterk maken voor het welzijn van kinderen. Alle Goede Doelen die worden ondersteund moeten in het bezit zijn van een ANBI-status.
2.2 Statutaire doelstelling
De statutaire doelstelling luidt als volgt:
De Stichting kinderen op één steunt, als onafhankelijk overkoepelend Goed Doel, alle Goede Doelen, gericht op het welzijn van kinderen, bij het verkrijgen van structurele donaties.
2.3 Afwezigheid van winstoogmerk
Stichting Kinderen op één beoogt niet het maken van winst.
2.4 Bestemming liquidatiesaldo
In het geval de stichting wordt ontbonden dan wordt een eventueel batig saldo ter beslissing van de vereffenaars, besteed ten behoeve van een door het ANBI team van de Belastingdienst, als algemeen nut beogende instelling, met een soortgelijke doelstelling als de doelstelling van de stichting.
2.5 ANBI
De stichting Kinderen op één heeft een ANBI status.
2.6 Strategische prioriteiten
3. Visie
De Stichting kinderen op één wil de financiële zekerheid en stabiliteit van de diverse Goede Doelen structureel verbeteren.
De stichting Kinderen op één maakt het mogelijk dat deelnemers aan de Goede Doelen loterij, ieder kind gerelateerd Goed Doel, zelf kunnen kiezen.
4. Missie
De stichting Kinderen op één wil het welzijn van kinderen, die door ziekte zijn getroffen en/of leven in een achterstandssituatie, verbeteren.
De stichting kinderen op één wil Goede Doelen gericht op het welzijn van kinderen, die moeite hebben om structurele funding te vinden ondersteunen.
De stichting kinderen op één wil zich inzetten om de idealen van deze kleinere Goede Doelen mede helpen waar te maken.
5. Werkzaamheden van Stichting Kinderen op één
De stichting kinderen op één draagt zorg voor de juiste verdeling van de loterij gelden aan de diverse Goede Doelen. Verder ondersteunt de stichting de kleinere Goede Doelen in het verwerven van deelnemers aan de loterij.
De stichting onderneemt activiteiten om de naamsbekendheid van Kinderen op één, in zijn algemeenheid, te vergroten.
6. Structuur van de organisatie
Stichting Kinderen op één heeft een bestuur en een raad van toezicht. Het bestuur voert het beleid uit en de raad van toezicht ziet toe op een verantwoorde en succesvolle besteding van haar middelen. Het bestuur bestaat uit drie personen; Voorzitter Esther Hendriks, Penningmeester Gerrit Winkel, Secretaris Marcel van Kesteren.
De raad van toezicht bestaat uit minimaal twee leden; Christiaan van Mansveld en Hans Horneman.
7. Beleid
7.1. Te verrichten werkzaamheden Stichting Kinderen op één
Zoals gezegd ondersteunt de Stichting kinderen op één, als onafhankelijk overkoepelend Goed Doel, alle Goede Doelen, gericht op het welzijn van kinderen, bij het verkrijgen van structurele donaties.
De zeggenschap over de besteding van het vermogen/donaties van Stichting Kinderen op één zit volledig bij het bestuur van de stichting. De
stichting voert het beleid over de binnenkomende gelden en waarborgt dat de gelden binnen de kaders van de algemeen nuttige doelstelling van de stichting worden besteed. De donateurs hebben geen inspraak in de concrete besteding van de gelden. Uiteraard is voor donateurs wel van belang dat de gelden ook daadwerkelijk ten goede komen aan de verbetering van het welzijn en gezondheid van kinderen. Immers, dat is het algemeen nuttige doel dat zij een warm hart toedragen en willen ondersteunen. Stichting Kinderen op één biedt mensen/gevers de kans om met één donatie bij te dragen aan de verbetering van het welzijn en gezondheid van kinderen. Hier is duidelijk behoefte aan. Iedereen vindt dat een kind gezond moet opgroeien en ook met gelijke kansen.
7.2. Werving van gelden
Het vermogen van Stichting Kinderen op één zal gevormd worden door:
Na afloop van een (afgesloten) boekjaar worden door het bestuur de jaarstukken opgemaakt (incl. balans en staten van baten en lasten), waarmee rekening en verantwoordelijkheid wordt afgelegd bij de Raad van Toezicht.
7.3. Beschikking vermogen
Op grond van de statuten van de stichting en haar feitelijke werkzaamheden heeft geen enkele (rechts)persoon doorslaggevende zeggenschap binnen de instelling. Aldus kan geen enkele (rechts)persoon beschikken over het vermogen van de instelling als ware het eigen vermogen. Ten aanzien van de bevoegdheden van het bestuur is het volgende bepaald:
7.4. Vermogen van de instelling
Jaarlijks wordt de begroting van Stichting Kinderen op één door de penningmeester opgesteld en door het bestuur goedgekeurd. Na afloop van een (afgesloten) boekjaar worden door het bestuur van Stichting Kinderen op één de jaarstukken opgemaakt. Onderdeel van de jaarstukken vormen balans, staat van baten en lasten, verantwoordingen, die als basis dienen voor het jaarverslag. De jaarrekening, onderdeel v
an het jaarverslag, wordt conform de richtlijnen opgesteld.
8. Beheer
8.1. Vermogen
De Stichting kinderen op één ontvangt van Strategic Sourcing gelden verkregen uit niet geoormerkte werving. Voor deze werving vergoedt de stichting 50% van de opbrengsten met een maximum van 60 trekkingen ter compensatie van de wervingskosten.
8.2 Beloning beleidsbepalers
Bestuurders ontvangen voor de door hen voor Stichting Kinderen op één verrichte werkzaamheden slechts een vergoeding voor gemaakte onkosten en een niet bovenmatig vacatiegeld.
Indien bestuursleden in een andere functie uitvoerende werkzaamheden voor de stichting verrichten, dan is het mogelijk dat hier een afzonderlijke beloning voor wordt toegekend.
8.3. Beschrijving administratieve organisatie
Stichting Kinderen op één is een stichting met haar statutaire zetel in Castricum. Stichting Kinderen op één is ingeschreven onder KvK-nummer: 71076662
Het adres van Stichting Kinderen op één is:
Troubadoursborch 55 3992 BE Houten
Stichting Kinderen op één is van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren bereikbaar op telefoonnummer: + 31 6 16 23 33 58
Inleiding
Dat doet de stichting bij voorkeur door op kinderwelzijn gerichte Goede Doelen te helpen bij het verwerven van structurele inkomsten door middel van fondsenwerving en/of loterij-inkomsten.
Stichting Kinderen op één stelt zich ten doel het verbeteren van de situatie van deze kinderen, door het leveren van een financiële bijdrage aan projecten en activiteiten voor deze doelgroepen.
De stichting heeft tevens ten doel het werven van financiële middelen ter ondersteuning van de doelstellingen en activiteiten van de stichting en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de meest ruime zin.
Stichting Kinderen op één ontvangt donaties en giften van particulieren, organisaties en bedrijven.
Zaak is om een zo groot mogelijk percentage van de inkomsten uit te geven aan de doelstelling zoals deze is beschreven in de statuten. Om dit te verwezenlijken worden de kosten zo laag mogelijk gehouden.
Beloningen Bestuur en Raad van Toezicht
Aan de bestuurders wordt vooralsnog voor hun bestuurlijke werk een onkostenvergoeding toegekend en aan de Raad van Toezicht indien nodig vacatiegeld.
Beloningen vrijwilligers
Vrijwilligers worden minimaal beloond voor de geleverde inspanningen of gecompenseerd in de tijd die zij in de stichting steekt. Voorgeschoten uitgaven en gereden kilometers mogen gedeclareerd worden.
Alle rechten voorbehouden Kinderen op één 2024